Vind de juiste prullenbak

Alle aanbieders bij elkaar

GFT afval verzamelen. Handige tips!

Alle appelschillen, aardappelschillen, uitgebloeide bloemen, etensresten en andere GFT afval leveren wa al jaren gescheiden is. Er wordt compost en biogas van gemaakt. Boeren en tuinders kunnen die compost weer goed gebruiken om hun grond te verbeteren om nieuwe groenten of te verbouwen. Zo is de cirkel weer rond en is goed dat we GFT apart inzamelen.

Deel dit artikel

We hebben een paar handige tips voor je om je te helpen het GFT afval in de keuken netjes te kunnen verzamelen.

#1 – gebruik een kleine verzamelbak in de keuken

Heb je een grote prullenbak in de keuken staan voor de etenresten en dergelijke dan gaat die naar een tijdje stinken. Het GFT afval gaat liggen rotten en composteren in de bak. Gebruik liever een klein bakje wat je op het aanrecht zet. Leeg de bak liefst iedere dag direct in de afvalcontainer buiten. Zo houd je vervelende geurtjes uit de keuken!

#2 – Speciale eco afvalzakjes

Er zijn verschillende soort biologisch afbreekbare afvalzakken te krijgen. Die kun je gebruiken in het kleine afvalbakje in de keuken. Dan haal je makkelijk al het afval eruit en gooi je het zo in de container. Zo blijf het bakje perfect schoon aan de binnenkant. Let erop dat je hiervoor de zakjes met het Kiemplantlogo of OK-Compostlogo zijn gebruikt. Dat zijn speciale GFT zakken die zijn toegestaan bij het GFT afval te gooien.

#3 – Leg een krant onderin de container

Wil je voorkomen dat het afval onderin de GFT container blijft plakken, leg er dan een krant in. De krant onderin de container zorgt ervoor dat het afval niet blijft plakken en er niets achter blijft als de container geleegd wordt. Of gebruik een speciale GFT-container zak. Let op: ook hierbij alleen de zakken met het Kiemplantlogo of OK-Compostlogo gebruiken.

#4 – Geen maden meer in de container

Jakkes! Heb je last van maden in de groene container? Bij warm weer kun je daar zeker last krijgen. Maden houden van warme en vochtige plekken. Zat de groene container daarom liever niet in de volle zon. Kies een schaduw plekje. En zet de klep op een kier zodat de bak kan luchten.

Bekijk hier alle GFT tafelbakjes

Relevante artikelen